Villamos vontatású vasúti járművek

 

FŐLAP

NZR

 

 

Háromkocsis villamos motorvonat a Jugoszláv Vasút számára

1976 óta a Ganz-MÁVAG 50 egység háromkocsis villamos motorvonatot szállított a Jugoszláv Vasút számára. Ezek közül 34-et a elővárosi forgalomban, 16-ot pedig nagy távolságú intercity szállításban használnak. A vonatokat egységes hajtásrendszerrel szerelték fel, melyet a Ganz Villamossági Művek tervezett, a nagymértékben szabványos gépészeti részeket pedig a Ganz-MÁVAG.

A háromkocsis villamos motorvonat két vezetőállásos mellékkocsit és középen egy motoros kocsit tartalmaz. Kettő vagy három szerelvény kapcsolható egy vonattá önműködő kapcsolókészüléken át, így 6 vagy 9 kocsi futhat együtt. A motorkocsi mind a négy tengelye hajtott. A sebességvezérlés automatikus, teljesen vezérelt tirisztoros vezérléssel.

Az intercity vonatok ülései a menetirányba fordíthatók, és átbillenthető háttámlával és kis asztallal rendelkeznek. A vonaton konferenciaszakasz, bár és utaskísérő szolgálat megvalósítására alkalmas létesítmények vannak.

Az utasok szórakoztatására zárt láncú televízió rendszer és monitorok vannak minden utastérben. A tervezés és gyártás magas színvonalát elismeri az, hogy a vonatot 1981-ben ipari tervezési díjra jelölték.

 
Műszaki jellemzők
Nyomtáv 1435 mm
Felsővezeték feszültsége 25 kV, 50 Hz
Legnagyobb sebesség 120 km/h
Legkisebb bejárható pályaívsugár 80 m
Állandó teljesítmény 1200 kW
Kapcsolókészülékek közötti hossz 72410 mm
Ülőhelyek száma  
- elővárosi vonaton 236
- intercity vonaton 150
Szolgálati súly 74 t